GDPR u doba Covid-19

Vi ste ovdje

Kako što je javnost već upoznata, Stožer civilne zaštite je 19. ožujka 2020. donio Odluku o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja. Tom su odlukom uvedene tzv. mjere socijalnog distanciranja u trajanju od 30 dana. Između ostalih mjera, određena je i dužnost poslodavaca zabraniti dolazak na radna mjesta radnicima koji imaju povišenu tjelesnu temperaturu i smetnje s dišnim organima, a posebno suhi kašalj i kratki dah.

S tim u vezi, skrećemo vašu pozornost da bi provođenje takve mjere podrazumijevalo obradu tzv. posebne kategorije osobnih podataka radnika, naime, podataka o zdravlju. O tome je 18. ožujka 2020. svoje preporuke objavila Agencija za zaštitu osobnih podataka. Ukratko, prilikom provođenja mjera prevencije novog koronavirusa, potrebno je voditi računa o zaštiti osobnih podataka radnika i drugih ispitanika sukladno odredbama #GDPR-a. Pravnu osnovu za obradu takvih osobnih podataka potrebno je odrediti kako u skladu s člankom 6. stavkom 1., tako i člankom 9. stavkom 2. GDPR-a.

#AZOP-ove smjernice o Obradi osobnih podataka o zdravlju u kontekstu izvanredne situacije izazvane COVID-19 virusom objavljene su na ovoj poveznici: https://azop.hr/aktualno/detaljnije/obrada-osobnih-podataka-o-zdravlju-u-kontekstu-izvanredne-situacije-izazvan.

Više informacija iz područja radnih odnosa u kontekstu mjera prevencije COVID19 dostupno je na ovoj poveznici: https://www.koronavirus.hr/radni-odnosi-pitanja-i-odgovori/132

Službeno mrežno mjesto za sve informacije o koronavirusu: www.koronavirus.hr.