E-kom(fuzija) – ambiciozni koraci Hrvatske prema e-pravosuđu

Vi ste ovdje

“Imaš poruku!” Nažalost ne, to nije poruka Toma Hanksa, već poruka trgovačkog suda kojom vas obavješćuje da je protiv vašeg društva pokrenuta tužba. I to on-line! Jeste li vi i vaše društvo spremni na novu obveznu elektroničku komunikaciju s hrvatskim sudovima?

Međutim, dobra vijest je da ste to saznali na vrijeme – u skladu s novim Zakonom o parničnom postupku (koji je revidiran po prvi puta nakon pet godina), s početkom od 1. rujna 2020. sve pravne osobe bit će obvezne elektronički komunicirati sa sudovima u parničnim postupcima. Sigurno vam na pamet pada barem nekoliko pitanja.

Funkcionira li taj novi sustav?

Da, i to iznenađujuće dobro u nekim slučajevima. Odvjetnici, sudski vještaci i državni odvjetnici već se godinu dana koriste tim sustavom za komunikaciju s trgovačkim sudovima i nekim općinskim sudovima u Hrvatskoj, s time da probno razdoblje traje već dvije godine – uglavnom s dobrim rezultatima, barem sa stajališta odvjetnika. Međutim, nisu se svi odvjetnici brzo prilagodili novom sustavu. Kako bi ih na to potakli, neki sudovi (poput Trgovačkog suda u Splitu) poduzeli su drastične mjere, pa čak i zabranili odvjetnicima da osobno uručuju podneske na sudu. To bi se od 1. rujna 2020. moglo dogoditi i ovlaštenim zastupnicima pravnih osoba pa stoga nova pravila ne bi trebalo olako shvatiti.

Ma sigurno je riječ samo o triku za privlačenje pažnje, sigurno još uvijek mogu sudovima dostavljati podneske u papirnatom obliku?

A ne! Nakon što zaprimi podnesak u papirnatom obliku, sud će tražiti da se podnesak ponovno dostavi u elektroničkom obliku, a u suprotnom će smatrati da je podnesak povučen.

Hoće li nam novi sustav uštedjeti novac ili vrijeme?

Moguće! Za početak, sudske pristojbe upola su manje ako se podnesci podnose elektroničkim putem. Povrh toga, stranke mogu uštedjeti i vrijeme i novac u slučaju podnesaka koji su se, zbog hitnosti, nekada morali dostavljati osobno. Vaše društvo koje se nalazi u Zagrebu može odmah podnijeti podnesak, primjerice, sudu u Dubrovniku – nema potrebe za putovanjem u Dubrovnik i ne morate strepiti hoće li kurirska služba pravodobno dostaviti tužbu, zahtjev za izricanje privremene mjere ili žalbu.

Je li barem riječ o sveobuhvatnom rješenju?

Nažalost, iako sudovi imaju potrebnu opremu za elektroničku razmjenu podnesaka među strankama, sud ipak može zahtijevati da si stranke međusobno šalju podneske (u papirnatom obliku). Sustav je – prema našem mišljenju bez ikakvog opravdanog razloga – trenutno predviđen za olakšavanje komunikacije između stranaka i sudova, a ne nužno za komunikaciju među strankama. Međutim, kako se približava 1. rujna 2020. i kako se odvjetnici, društva i sudovi polako privikavaju na novi sustav, predviđa se da će se gotovo sva komunikacija među strankama izvan ročišta voditi elektroničkim putem.

Što moram učiniti kako bih bio usklađen?

Sva društva morat će pribaviti svoje poslovne digitalne certifikate, što je već prilično uobičajena praksa u hrvatskim društvima. Srećom, isti se komunikacijski sustav koristi za komunikaciju sa svim hrvatskim sudovima te se dokumenti mogu potpisivati korištenjem bilo kojeg od kvalificiranih elektroničkih potpisa u skladu s Uredbom EU-a o elektroničkoj identifikaciji i uslugama povjerenja (eIDAS). Stoga, ako potpisnik ima potpis usklađen s eIDAS-om i poslovne certifikate, nema potrebe za pribavljanjem novog certifikata za potpisivanje u Hrvatskoj.

Novost u sustavu jest da sada sustav omogućuje imenovanje punomoćnika samo unosom njihova OIB-a pa biste stoga već trebali početi razmišljati o tome tko će u vašoj organizaciji biti službena osoba za zaprimanje sudske dokumentacije.

Što ako nisam usklađen?

Zanemarivanje novih pravila o e-komunikaciji moglo bi imati ozbiljne posljedice jer bi sudovi mogli odmah odbiti nepravilno podnesene žalbe, a tužbe ili podnesci koji čekaju u ulaznoj pošti sustava za e-komunikaciju mogu se previdjeti i stoga ostati neosporeni.

Nastojanjima da se u Hrvatskoj sudski postupci moderniziraju moglo bi se skratiti trajanje sudskih postupaka i smanjiti troškovi, ali novi sustav može biti uspješan samo proaktivnim pristupom društava i odvjetnika. Nemojte dočekati 1. rujna nespremni – provjerite imate li potrebne certifikate i imenujte svojeg punomoćnika za e-komunikaciju. Ako to učinite pravilno, od sljedećeg sudskog pismena mogao bi vas dijeliti samo klik mišem.

Autor: Ana-Marija Grubišić Čabraja, partner, Divjak, Topić, Bahtijarević & Krka OD

Ovaj članak je izvorno objavljen u Cee Legal Matters.