Dani zaštite osobnih podataka

Vi ste ovdje

Na današnji dan, 28. siječnja,  obilježava se europski Dan zaštite osobnih podataka. Primarni je cilj obilježavanja ovog dana poticati upoznavanje europskih građana sa svojim pravima i obvezama u području zaštite osobnih podataka i privatnosti kao temeljnom ljudskom pravu. Povodom obilježavanja Dana zaštite osobnih podataka, slobodni smo vam skrenuti pažnju na dva uvijek aktualna pitanja u poslovnom okruženju: video nadzor poslovnih prostora i nadzor e-komunikacija radnika. 

Naime, ako kao mjeru zaštite i osiguranja poslovnih prostora koristite video nadzor, trebate znati da zapis dobiven video nadzorom predstavlja osobni podatak osobe koja se zatekla na snimci, primjerice vaš zaposlenik ili posjetitelj. Stoga, pitanja prikupljanja, obrade, čuvanja, zaštite i uništavanja takvih zapisa potrebno je urediti u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka i provedbenih propisa. Primjerice, potrebno je uočljivo i nedvosmisleno istaknuti obavijest o video nadzoru.

Nadalje, zaštita privatnosti radnika posebno je uređena također Zakonom o radu. Načelno, sva pitanja u svezi obrade i zaštite osobnih podataka radnika poslodavac je dužan urediti pravilnikom o radu. Između ostaloga, u današnje doba modernih komunikacijskih tehnologija važno je urediti način korištenja korporativnih računalnih sustava i mreža od strane vlastitih radnika, uključujući nadzor elektroničkih komunikacija radnika na radnom mjestu. Za uvođenje takvog nadzora potrebna je zakonita i opravdana svrha i odgovarajuća interna odluka, odnosno odgovarajući pravilnik s kojim će radnici biti upoznati. U protivnom, nadzor elektroničkih komunikacija radnika na radu ili u vezi s radom predstavljat će povredu privatnosti radnika.

Primjerice, kako biste zaštitili svoje poslovanje, kao jedan vid nadzora moguće je korištenje alata koji prema zadanim ključnim riječima (npr. poslovna tajna, terorizam, direktor i sl.) automatski pregledava e-poruke koje sadrže takve riječi.

Nadamo se kako će vam ove informacije biti zanimljive i korisne. Ako u vašem poslovnom okruženju postoji potreba za daljnjim pojašnjenjima iz područja zaštite osobnih podataka, slobodno nam se obratite.